Овруцький ліцей імені Андрія Малишка Овруцької міської ради

КЛАС БЕЗПЕКИ

04 травня 2023 року в Овруцькому ліцеї імені Андрія Малишка в межах реалізації Всеукраїнського проєкту Міністерства освіти та науки, ухваленого розпорядженням КМУ від 16 жовтня  2014 року №630 (із змінами), відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України 135 від 10.02.2023 року «Деякі питання створення та функціонування класів безпеки», відбулось урочисте відкриття класу безпеки. Цей проєкт спрямований на посилення профілактичної роботи з питань безпеки життєдіяльності здобувачів освіти, формування в учнів здоров’я збережувальнихкомпетентностей, отримання знань щодо правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, розуміння алгоритму дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування вмінь надання домедичної допомоги.⠀

Облаштування класу безпеки в нашому закладі відповідає рекомендаціям Міністерства освіти та науки України. Клас розділений на відповідні навчальні зони та обладнаний муляжами вибухонебезпечних предметів, інвентарем для домедичної допомоги, пожежної безпеки та спецодягом. Тут діти різних вікових груп зможуть і в теорії, і на практиці навчатися основ пожежної та протимінної безпеки, правил поведінки під час сигналу «Повітряна тривога», правил надання домедичної допомоги. Також для молодших школярів створений ігровий куточок для проведення тематичних рухливих ігор та вправ. Зона психологічного розвантаження організована для роботи з психологом, виконання творчих завдань та проведення бесід.
Розпочала урочистий захід директор ліцею Ірина Залізко, яка відзначила важливість класу безпеки для збереження життя і здоров’я учасників освітнього процесу та формування у дітей культури безпечної поведінки. Присутніх привітала команда юних рятувальників закладу (учні 8-10 класів) Під час урочистого заходу учні 6-9 класів провели екскурс зонами безпеки. Учні 3-Б класу підготували казку на протипожежну безпеку «Дід та баба», а вихователі групи подовженого дня показали лялькову міні-виставу «Пес Патрон» Завершили урочистості зворушливою дитячою піснею «Долоньки України»

На урочисте відкриття класу безпеки завітали гості:  начальник з гуманітарних питань Овруцької міської ради Ткачук Василь Григорович, заступник начальника Коростенського районного управління ДСНС Кушнерчук Юрій Миколайович, начальник першого відділу Коростенського  РТЦК та СП Кобельчук Ігор Іванович, начальник сектору превенції відділу поліції №1 Коростенского району відділу Бурикін Павло Сергійович, інспектор сектору ювенальної поліції Литвинчук Ангеліна  Русланівна,  провідний фахівець Коростенського управління ДСНС Мартинович Олексій Михайлович.

Юрій Кушнерчук, звертаючись до присутніх, зазначив: «Дитяча безпека, особливо під час війни, є вкрай актуальною. Знання, отримані у цьому класі, допоможуть всім уникнути трагічних ситуацій», а також  відмітив важливу роль гри під час навчання правил безпечної поведінки дітей.

Павло Бурикін роз'яснив основні моменти безпечної поведінки в умовах воєнного стану. Найважливіше завдання педагога у воєнний час – навчити дитину уникати небезпечної ситуації та вміти правильно поводитись у випадку її виникнення.

Колектив закладу висловлює щиру подяку Овруцькій міській раді та гуманітарному відділу за фінансову підтримку для придбання обладнання та наочного матеріалу в клас безпеки.

Дуже важливо, що зараз з'являються такі класи, і наші діти будуть отримувати необхідні знання та засвоювати алгоритм дій у різних екстремальних ситуаціях. В умовах дії воєнного стану важливо, щоб у дітей формувалися навички безпечної поведінки, адже це – запорука їхнього здоров’я і життя. 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  



« повернутися до списку новин